Harjuripojan kirje Nivalan kaupunginvaltuuston keskustalaisille valtuutetuille

Revon Sähkö myytiin aikoinaan Nivalan kunnan tahdon vastaisesti.

Nivala on kuitenkin sijoittanut ”Reporahat” tavalla, josta sanotaan olevan kunnalle hyötyä.

Miksi näin ei menetelty Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan osuuksien kanssa?

Onko menettely ollut Nivalan edun mukaista, jättää PPO:n kautta kunnallemme kuuluvaa varallisuutta osuuskunnan kaapanneitten tahojen hallintaan?

Viimeinen Osuuskuntakokous osoitti meille, miten PPO:n hallinto edelleen tulkitsee osuuskunnan sääntöjä mielivaltaisesti. Jatka lukemista ”Harjuripojan kirje Nivalan kaupunginvaltuuston keskustalaisille valtuutetuille”

Tänään onnittelimme 100 vuotiasta Nivalan Järvikylän Osuuspankkia ja ansiomerkkien saajia.

Satavuotta tänään täyttäneen Nivalan Järvikylän Osuuspankin juhlassa oli mukava tavata opiskelukaveria viiden-, kuudenkymmenen vuoden takaa.

Opiskelua sekin oli, kun tänään Osuuspankin 100-vuotisjuhlasitelmän pitänyt, emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas ja me muut Nivalan kirkonkylän kossit ja tytöt opiskeltiin yhdessä kansakoulua.

Päivällispöydässä Raimo Sailas muisteli kanssamme opettajiamme, Aino Junttilaa ja Anni Myllymäkeä.

Koulussamme ei ollut järjestyshäiriöitä, vaikka yhteen luokkaan oli tungettu yli 40 koululaista.

Raimo Sailaksen ikäluokka pääsi aloittamaan keskikoulun v. 1957, kansakoulun viidennen luokan jälkeen.

Keskikouluun oli pääsykoe, jonka läpäiseminen lienee ollut kaikille Sailaksen sisaruksille helpoimpia tehtäviä.

Harjuripoika lähti yhdessä Palokankaan Tuomon kanssa, ainoina Niemelän Olavin luokalta v. 1961 yrittämään ja iloksemme päästiinkin molemmat pääsykokeesta läpi. Aloitimme samana syksynä keskikoulun ”vanhoina miehinä”, seitsemän kansakouluvuoden jälkeen.

Raimo muisteli Nivalan Kunnallisen Keskikoulun lukukausimaksun lisäksi oppilaitten maksaneen myös kouluruuasta, ainakin alkuvuosina. Lukukausimaksu oli 35 markkaa vielä v. 1965.

Sailaksen perhe hoiti Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemaa Nivalassa yli 40 vuoden ajan.

Raimo arveli, että asema uskottiin heidän hoitoon sen vuoksi, että perheessä oli jälkikasvua hoitamaan tehtävää.

Nyt vasta ensikerran kuulin häneltä, että sääaseman hoito oli ympärivuorokautista, kolmen tunnin välein tehtyä sään muistiin merkitsemistä ja välitöntä raportiointia Ilmatieteen laitokselle, siis kolmen tunnin välein?

Oli päivystysvuorolaisella jääneet yöunet lyhyiksi.

Tehtävä on ollut vielä Raimon nuorimman veljen, Sepon vastuulla, että pitkä on ollut Sailaksen perheen vartiovuoro.

Ei voi tänäänkään Suomessa olla niin, ettei nuorilla saa teettää töitä, antaa vastuuta, pientä palkkaa, kannustusta?

Harjuripoika ei malttanut olla juhlatilaisuuden päivällispöydässä esittelemättä näkemyksiään Sailakselle:

Meillä on metsissämme kevyttä raivaustyötä, johon nuoret pystyvät ja ainakin osa niistä siihen vielä lähtee, perkaamaan taimikoita, risukoita.

Työvälinekin siihen on yksinkertainen, työturvallinen Raiva-veitsi.

Tottakai muistin kertoa osuuspankin juhlassa myöskin Sailakselle meneillään olevasta puhelinosuuskuntaoperaatiosta, johon liittyy huomattava valtion, kuntien ja seurakuntien varallisuuden siirto pörssikeinotteluun.

Sailaskin on myös selvillä siitä, että osuuskunnan purku toisi em. pääomat takaisin yhteiskunnan, sekä osuuskunnan jäsenten omaan- ja verottajan käyttöön.

Esitin myös omia arvioitani, mitä merkitystä on sillä, että osuuskunnan varoja sijoitellaan 15 miljoonaa euroa riskilliseen yritystoimintaan:

15 miljoonaa on iso raha Osuuskunnan varoissa, mutta merkityksetön pääomamarkkinoilla, joilla pankit jakavat  tuon summa PPO:nkin alueella yritys-, ym. luottoina muutamassa päivässä?

Emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas kävi paikallispankkiväen tarkasti kuuntelemassa juhlaesitelmässään läpi ne kriisit, jotka peräjälkeen Suomessa on kohdattu.

Hän keskittyi pisimpään -80 ja -90 luvun taitteen talouskriisiin, sekä lopuksi  v. 2007 alkaneeseen taloutemme alamäkeen, josta ei olla vielä nousuun päästy.

Harjuripoika onnittelee 100-vuotiasta Nivalan Järvikylän Osuuspankkia ja ansiomerkkien saajia.

 

Harjuripoika

Kunnat, valtio ja seurakunnat eivät ole olleet kiinnostuneita osuuskunnan alueella olleitten puhelinliittymien kohtalosta?

Kiitos siitä vahvasta kannatuksesta, mitä me opposition äänellä puhuneet saimme, etenkin nivalaisilta eilisessä PPO:n Osuuskuntakokouksessa.

Kysyä voimme tämän jälkeen vielä, miksi kunnnat, valtio, seurakunnat eivät ole olleet kiinnostuneita osuuskunnan alueella olleitten puhelinliittymien  kohtalosta?

Kun puhelintoiminta myytiin ja niistä saatuja rahoja ei mukamas voida osuuskunnan purkamisen avulla palauttaa jäsenille veroseuraamusten vuoksi, niin herää kysymys: Miksi ei kuntia, seurakuntia ja valtiota  kiinnosta tieto, että ko. purku toisi heille verotuloja osuusmaksujen palautuksen lisäksi? Onhan Suomen valtiolla, kunnilla ja seurakunnilla ollut käytössään, verotusoikeuden ja verojen perimisvelvollisuuden lisäksi tuhansia puhelinliittymiä Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan alueella?

Jatka lukemista ”Kunnat, valtio ja seurakunnat eivät ole olleet kiinnostuneita osuuskunnan alueella olleitten puhelinliittymien kohtalosta?”

Posti vastasi hovioikeuteen Savenmaan valitukseen..

Vastine on totutun tapaan pitkä, yhteensä siinä on sivuja 59 kpl.
Se sisältää sivutolkulla selvitystä siitä, miten Postin lakimiehet tulkitsevat monisanaisesti omia sopimuksiaan ykkösosoitteettomien Savenmaan toriautomainosten jakeluista vuosina 2004-2007.
Sopimustulkinnat menevät ristiin tiekuljetussopimuslain kanssa.
Kiila-ryhmässä on  lakimiesten lisäksi  muutama maallikko pientä Savenmaata puolustamassa jättiyhtiö POSTI GROUP OyJ:tä vastaan.
Olemme pitäneet, että olemme olleet kantajana tässä jutussa yli kahdeksan vuotta.
Nyt alkaa näyttää yhä enemmän siltä, että joudumme edelleen puolustautumaan Postin asianajajien, Jyrki Siivolan ja Peter Karlssonin yhä härskimmiksi käyviä, totuuden vastaisia väitteitä vastaan.

Kiila-ryhmässä ollaan levollisia.
Valheelliset väitteet kaatuvat vielä näillä käräjillä..

HARJURIPOIKA