1950- ja 1960-luvuilta

Oikeassa reunassa näkyy Nivalan kirkon kellotapuli. Musta rakennuis on Heikkilän Puimala,joka purettiin -60 luvun aluussa,kun Kokkola Kajaani tie rakennettiin Nivalan kirkonkylän ohi.Savupiippu on tiilitehtaan piippu,joka on ollut lähellä Metro Tukkua,Kivisaarella. Osuuskaupan Viljavaraston valkoista siiloa ei ole vielä tehty.. Rukiinleikkuu ja kuhilaalle laitto, oli kovaa työtä.Kuvassa näkyy myös viikate,maassa pystyssä ja juomatonkka!
Oikeassa reunassa näkyy Nivalan kirkon kellotapuli.
Musta rakennus on Heikkilän Puimala,joka purettiin -60 luvun alussa,kun Kokkola Kajaani tie rakennettiin Nivalan kirkonkylän ohi.Savupiippu on tiilitehtaan piippu,joka on ollut lähellä nykyistä Metro tukkua kivisaarella..
Viljavaraston valkoista siiloa ei ole vielä tehty..
Rukiinleikkuu ja kuhilaalle laitto, oli kovaa työtä.Kuvassa näkyy myös viikate,maassa pystyssä ja juomatonkka!
Ruokatuniillakuvatekstin mukaan kaurapellollat v 1952
Ruokatunnilla,kuvatekstin mukaan kaurapellolla v 1952..Kärry on sama lypsykärry vielä vuosia myöhemmin.Kuvasta voit tunnistaa myös isäntäväen
Lypsyllä 1956.Tiilitehtaan aikuinen tiilenkuivaamo on vielä pystyssä.Kuivaamon paikalle on tullut konehalli ja asfalttuipiha..
Lypsyllä 1956.Tiilitehtaan aikuiset tiilenkuivaamot ovat vielä pystyssä.Takaluuvan riihenseinä näkyy takana .Kuivaamon paikalle on myöhemmin tullut konehalli ja asfalttipiha..
Komea miesjoukko heikkilän pihalla,kuvatekstin mukaan vuosi 1948 !
Komea miesjoukko Heikkilän pihalla,kuvatekstin mukaan vuosi 1948 !

Kerrotaan,että kun heinänteko saatiin loppuun.lähdettiin Heikkilästä joukolla Kivijärvelle kalaan!

Onko tässä kuva  retkestä..?

Kallio museossa on pienoispatsas Kivijärven  Nestorista,joka liittynee myös näihin kalaretkiin?

Kalaretki Kivijärvelle 1948

Takaluuvan vanha riihi,vieressä entinen tiilikuivaamo,jossa kuivattiin tiilet ,ennen polttoa..riihessä oli -60 luvulla kylmäilmakuivuri..tajkaluuvan-001

Lypsyllä vanhassa parsinavetassa..Kauan ei sonta kuivunut lehmän ronkassa,kun puhdistivat..
Lypsyllä vanhassa parsinavetassa..Kauan ei sonta kuivunut lehmän ronkassa,kun puhdistivat..

Heikkilän rannassa v 1953
Heikkilän rannassa v 1953

lypsajat-001

Sonnipoika Takaluuvan riihen takana lehmihaassa
Sonnipoika Takaluuvan riihen takana lehmihaassa


puhtaat-lnavetalla-ja-laitumella-001

Potunnostossa
Potunnostossa
Heikkilän Tiilitehdas oli Takaluuvan riihellä,nykyisten isojen navettojen lähellä,Korpihaan pelloille menevän tien varressa. Kuvan traktori on Ford merkkinen.Sen bensa/petroolimoottori oli maalattu punaiseksi. Lapiomiesten takana näkyvä pieni sauna kuluui Kärkkäinen nimisen perheen pihaan. Matti on merkinnyt kuvan taakse vuosiluvun 1951. Vielä tuosta Foordista;Ojan Kalevi tuli sillä Kuuselan pellolle Kiekkoon,levittämään isoa kanava penkkaa.Harjuripojan Eemeli- isä oli aloittanut pakan lavittämisen kuokkimalla ja lapiomalla..Suuren maavallin levitys oli iso urakka
Heikkilän Tiilitehdas oli Takaluuvan riihellä,nykyisten isojen navettojen lähellä,Korpihaan pelloille menevän tien varressa.
Kuvan traktori on Ford merkkinen.Sen bensa/petroolimoottori oli maalattu punaiseksi.
Lapiomiesten takana näkyvä pieni sauna kuluui Kärkkäinen nimisen perheen pihaan.
Matti on merkinnyt kuvan taakse vuosiluvun 1951.
Vielä tuosta Foordista;Ojan Kalevi tuli sillä Kuuselan pellolle Kiekkoon,levittämään isoa kanava penkkaa.Harjuripojan Eemeli- isä oli aloittanut pakan lavittämisen kuokkimalla ja lapiomalla..Suuren maavallin levitys oli iso urakka

Tiilitehdas on saanut lautakatoksen suojaksi..Edellisessä kuvassa on petrooliFoordilla myllyn pyörittäjän tilalle ajettu ZETORI!. Savikolo katoksen takan on jo syvä..Savi on ajettu hevosella ja "keikkalava" kolikärryllä. Kuvan oikeassa alanurkassa oleva mies,ruutupaidassa,sopii olla Matti..
Tiilitehdas on saanut lautakatoksen suojaksi..Edellisessä kuvassa on petrooliFoordilla myllyn pyörittäjän tilalle ajettu ZETORI!.
Savikolo katoksen takan on jo syvä..Savi on ajettu hevosella ja ”keikkalava” kolikärryllä.
Kuvan oikeassa alanurkassa oleva mies,ruutupaidassa,sopii olla Matti..
Vuoden 1058 kuvassa on Malisjoen rannassa oleva kasvihuone,minkä paijkalle tuli Nivalan Leivän tuotantorakennus..
Vuoden 1957 ja 1958 kuvissa on Malisjoen rannassa oleva kasvihuone,minkä paikalle tuli Nivalan Leivän tuotantorakennus.Ranatasaunoja on ollut kaksi,kuten kuvassa näkyy…Ovatkohan ne molemmat saunat Kalervo Kallion piirtämiä? Kuuselan vanha tupa,rakennettu v 1948 on Kalervo Kallion piirtämä…

Kasvihuone 1957 kuvassa..
Kasvihuone 1957 kuvassa..Päärakennuksen takana näkyy navetan tuulimoottorilla toimiva vesipumppu.Navetta oli Kyösti Kallion rakentama..
Työmiehet Ukkolan pihalla,ruokatunti oli likimain kaksi tuntia kesän pitkinä työpäivinä..Noissa käsivarsissa on ruista..
Työmiehet Ukkolan pihalla,ruokatunti oli likimain kaksi tuntia kesän pitkinä työpäivinä..Noissa käsivarsissa on ruista


takaluuvan-riihentakana-on-lehmat-laitulella-001

Takaluuvan laidunkuva on jo -60-70 luvun vaihteesta

Melan orivarsa sai nimen MESTARI.Harjuripojan pitelemä varsa on kevättalvella 1966 alle vuoden ikäinen..

TUON KUVANOTON AIKOIHIN MESTARIA KÄYTETTIIN OHJAKSISSA JA VÄHÄN AJETTIINKIN..LUE TÄSTÄ

Joulukuun 9. päivän iltana v 1965 lastattiin tämä hevonen Nivalan asemalla junaan ja matka kohti Perniötä alkoi..

Matka on kerrottu täällä.

OPRI Paarskylän tammien alla..Tallimestari pitelee Heikkilästä Perniöön tuotua komeaa tammaa.Opri oli Melan ja Tajurin varsa
Herman Salanteen tallettamassa kuvassa ori TERÄ no 3696.Heikkilän tallissa oli parsi,jossa luki TERÄN MELA.Melan isä on ollut varmaan tämä ori,josta kuva?Opri on Melan varsa ja antaa aihetta epäillä,että Oprin muodot ovat Terän..
Mela. Tamma oli isokokoinen,vankkarakenteinen,mikä ei täysin tuossa kuvassa ilmene.muutoin,kuin että vieressä oleva lehmä on huomattavasti pienempi?.Hevosen kauneus kyllä näkyy ..(kuva M.Kivijuuri)

Maaliskuussa 6. pv 1966 ollaan lähdössä Raaheen kilpa-ajoihin:Terssi (e. Mela,i.Tajuri) on loimitettuna ja Eeli pitelee..Mennään ensin Takalinnaan,jossa hevoset lastataan Ojalehdon Taunon kuorma-autoon..

HARJURIN JUTUISSA SELVITETÄÄN RAAHEN RAVIKILPAILUISSA KÄYNTI ! VOIT LUKEA TÄÄLTÄ

Terssi on komea ori

KILPAKÄRRYT SIIRTYY PYÖRÄN PERÄSSÄKIN..Raaheen lähdössä..

Ravit
Ravit

Hankiravit
Hankiravit..mutta olipa huono tuuri !

kavipa-huonosti-001

001002004005006007015016018013012

Kuoppatieltä tulvan aiokaan..
Kuoppatieltä tulvan aikaan..
Vuonna 1965 valmistui tämä Heikkilän uusi navetta,juuri ennen aikuista talvea 1966,joka on vuosisadan ankarimpia Suomessa..
Vuonna 1965 valmistui tämä Heikkilän uusi navetta,juuri ennen aikuista talvea 1966,joka on vuosisadan ankarimpia Suomessa..

Uuteen navettaan tuotiin myöhään syksyllä 1965 nämät Pöhölölän hiehot..metsälaitumelta
Uuteen navettaan tuotiin myöhään syksyllä 1965 nämät Pöhölölän hiehot..metsälaitumelta

pohololan-hiehot-001

Talvella 1966 luotiin lumia navettojen ja latojen katoilta.. Parireellinen heinää ajettiin jokaista navettapäivää kohti karjalatoon.. Heinänajo Kiekon aavoilta oli hevoselle ja heinänhakijalle viluista hommaa talvella 1966..
Talvella 1966 luotiin lumia navettojen ja latojen katoilta..
Parireellinen heinää ajettiin jokaista navettapäivää kohti karjalatoon..
Heinänajo Kiekon aavoilta oli hevoselle ja heinänhakijalle viluista hommaa talvella 1966..
uUIS 1965 SYKSYLLÄ TEHTY NAVETAN KATTO SAI HETI ENSIMMÄISENÄ TALVENA LUJUUSTESTIN,KUN LUNTA TULI ,ETTÄ KATTO NATISI..
UUSI, 1965 SYKSYLLÄ TEHTY NAVETAN KATTO SAI HETI ENSIMMÄISENÄ TALVENA LUJUUSTESTIN,KUN LUNTA TULI ,ETTÄ KATTO NATISI..Hyvin se on kestänyt..Suurin vahinko tuli tallin katolle,kun kolattiin lunta alas,,niin uuteen huopakattoon tuli huopaan pahoja naarmuja?

MATTI ON OTTANUT KUVAN ENNÄTYSLUMISEN TALVEN LUMENAJOSTA..VOIT LUKEA LISÄÄ TÄSTÄ !

 

vanhat-jooseppi-aitan-ja-tallin-katto-ei-001

Talvinen kuva Korpihaan tielle.. Vasikkahaan vasemmassa laidassa on Puimalan nurkka.Puimala purettiin Kokkola-Kajaanitien takia.. Viljankuivaamo oli Korpihaan tien suussa..stenroothin ja Mattilan Martin rekat toivat apulankuormat kuivaamon luo ja siitä ne ajettiin hanikileillä Korpihalle ja Kikekolle ,samlaa ,kuin tuotuiin heinäkuormia palatessa navettaan.
Talvinen kuva Korpihaan tielle..Takaluuvan pitkät riihet ja tiilikuivaamot näkyvät lumipyryn seassa.Aitta on myöhemmin siirretty pihaan tuosta Korpihaan tien varresta.Ehkä paloturvallisuuden vuoksi usein osa rakennuksista on rakennettu kauas pihasta…
Vasikkahaan vasemmassa laidassa on Puimalan nurkka.Puimala purettiin Kokkola-Kajaanitien takia..
Viljankuivaamo oli Korpihaan tien suussa..Talvella 1966 Stenroothin Oivan ja Mattilan Martin rekat toivat apulantakuormat kuivaamon luo ja siitä ne ajettiin hevosilla , hankikeleillä Korpihaalle ja Kiekolle Tarkkaan ,kullekkin lohkolle lasketut 50 kilon säkit tuotiin sarkojen päihin valmiiksi,odottamaan kevättä ja kylvöjä.. Paluukuormissa tuotiin heinäkuormia navettaan..
Jos vasemmalla näkyvä valkoinen rakemnnus on osuuskaupan Viljavrasto,on kuva Vensusta,nykyisen Tiilimaan alueelta?
Jos vasemmalla näkyvä valkoinen rakennus on Osuuskaupan Viljavarasto,on kuva Vensusta,nykyisen Tiilimaan alueelta? Mutta mikä on oikean laidan iso rakennus? Hevoset ruokittiin talvisin hyvin yksistään metsäajojen vuoksi.Kuvan tamma on hyväkuntoisen näköinen..
Hevoset ja heinämiehet
Hevoset ja heinämiehet

Zetorikuva on vuodelta 1953.Ollaan puimassa,ryskyn remmit ja pönkäpuu näkyy K-mallin Zetorin perästä..Kourassa nippu sitojann naruyja,jotka kerättiin säkinsiteiksi..
Zetorikuva on vuodelta 1953.Ollaan puimassa,ryskyn remmit ja pönkäpuu näkyy K-mallin Zetorin perästä..Kourassa nippu sitojan naruja,jotka kerättiin säkinsiteiksi..Oikean puolen kuva Ukkolan pihasta.On ruokatunti pojilla..Huomaa salaojalapio ja pitkä puhdistusharja seinän vieressä..salaojan viimeinen pisto tehtiin kapealla pistolapiolla..

 

Vasemman kuvan työmihet v 1961
Vasemman kuvan työmiehet v 1961.
Heikkilän hevospuomilla autot on ottaneet hevosten paikat?
Heikkilän hevospuomilla autot on ottaneet hevosten paikat?

Anglia,Skoda ja Kupla Volkkari
Anglia,Skoda ja Kupla Volkkari
Varmaan Kalervo Kallion Amerikan auto ?
Varmaan on tässä se Kalervo Kallion Amerikan auto ? Kalervon auto tais olla sininen, vai oliko vihreä ? Harjuripoika oli kesällä 1958 Kalervon auton kyydisssä Helsingissä..
Pikku Fiat on pysäköity Joosepin päätyyn vellikellon alle..
Pikku Fiat on pysäköity Joosepin päätyyn vellikellon alle..
SUOMALAINEN HÄÄJUHLA MENOSSA..
SUOMALAINEN HÄÄJUHLA MENOSSA..

ystavykset-001

JOULUKUSSA 1961..ONKO SIMILÄN PAPPILAN SALISSA?
JOULUKUUSSA 1961..ONKO SIMILÄN PAPPILAN SALISSA?

 


Alemmassa kuvassa soittajapoikia ja työmiehiä..

Soittajapoikia ja työmiehiä..
Soittajapoikia ja työmiehiä..
LAPSIA EI VIELÄ TYÖLLÄ RASITETA..LEIKKIAUTOKIN LOJUU NURMIKOLLA..
LAPSIA EI VIELÄ TYÖLLÄ RASITETA..LEIKKIAUTOKIN LOJUU NURMIKOLLA..
Muhjalan liiterillä..Tuo puurunko sirkkeikin poltettiin karjakeittiön muuripaanalla vuonna 1966 (Harjuripoika on syypää,mutta Isäntä käski)
Muhjalan liiterillä..Tuo puurunkoinen halonteko sirkkelikin poltettiin karjakeittiön muuripaan alla talvella  1966..Puuosat olivat jo niin heikot,ettei sillä uskallettu sirkkelöidä..Mutta tällä pilkottiin  vielä niitä 1965 puretun,vanhan navetan navetan jätepouita..

KANGASPUUT UKKOLASSA
KANGASPUUT UKKOLASSA
TYÖNÄYTÖS MENOSSA..
TYÖNÄYTÖS MENOSSA..
PYYKKÄRI TYÖNÄYTÖKSESSÄ..
PYYKKÄRI TYÖNÄYTÖKSESSÄ..
Pöhölölästä tuotuja hihojako Lanterin eino myy ja hhuvattaa varasarmiehenä?
Pöhölölästä tuotuja hiehojako Lanterin Eino tässä myy ja huuvattaa varasaramiehenä?
Kuva vuiodelta 1969.Onko Ohjaksissa Veikko Kllio ja kyydillä Katri Kaarlonen?
Kuva vuodelta 1963 Kotiseutupäivien hevoskulkue..
Kuva on samoin vuodleta 1969.Pyöräilijä katoelee,miten siinä nyt mennnää vileä hevosilla ja jo autojakin on..
Kuva on samoin vuodelta 1963. Pyöräilijä katselee hevoskulkuetta ,miten siinä nyt mennään keiseillä ja hevosilla,vaikka autojakin jo on..

Kävitkö Sinä kaustisenn Maatalousnäyttelyssä 1969 ?
Kävitkö Sinä Kaustisenn Maatalousnäyttelyssä 1969 ?

 

Klikkaa tästä kuviin 1970- ja 1980-luvuilta.