Saven toriautot..uusia kuvia lisätty..

Vuonna 1992 Suomi oli syöksynyt lamaan.

Yritykset olivat vanhojen osuuspankin johtajien varoituksista huolimatta ottaneet valuuttalainoja, jotka devalvaatioitten jälkeen olivat ylivoimaisia maksaa.. Savenmaalla oli valuuttalainaa 50 tuhatta markkaa siinä vaiheessa, kun iso ”ryminä” alkoi vuonna 1991-92. Maatalouskauppa, joka oli Savenmaan päätoimiala, oli menossa yhä vaikeammaksi, kun asiakkailtakin loppui ostokyky.

Savella oli sivusta seurattu, miten monet yrittäjät ostivat vanhoja linja-autoja, joista heitettiin penkit pihalle ja rakennettiin sisälle myymälä.

Ennen vuoden 2000 loppua näitä ”pulttiautoja” kiersi Suomen maaseudulla ainakin 50 kpl.

 

Kuva Savenmaan ensimmäisen toribussin liikkeellelähdöstä elokuulta 1992.

Ensimmäinen Scania ostettiin Savenmaalle Tupos Centteriä pyörittävältä Takkulan Petriltä.

Savenmarkkinat oli ensimmäinen Saventoriautoista!

Hyllyt Karvoskylässä siihen rakenteli Saven Pauli, jolla ei ollut vielä ajokorttia. Kiviojan Jarmosta tuli ensimmäinen toriautokuski Savenmaalle.

Pojat yhdessä Pidisjärvi lehden uutiskuvassa luvun alussa..

ENSIMMÄINEN MYYNTI PAIKKA OLI ELOKUUSSA 1992 HAAPAVEDEN TORILLA..

Vuonna 1992 ,Tupos Sentterin Petri Takkulalta Savenmaalle ostettu ”SAVEN MARKKINAT” oli vielä monen kolhimisen ja pellin ruttaamisen jälkeen hyvässä ryhdissä,kun sillä ajettiin viimeiset torit joulun alla v 2007 ! Kattovalot on ilmestyneet keulaan. Scania kyltti sensijaan irronnut (Kyltti taitaa olla Saven hallissa Karvoskylässä)?

Kauppa oli käteiskauppaa; mitä päivällä myytiin, oli illalla kassassa rahana… Vaikka liikevaihto ei ollut isoa, pystyttiin käteisellä rahalla ostamaan lisää myytävää aina siltä tukkurilta, joka antoi parhaat alennukset.

Keväällä  -95 oltiin ”sipissä”,autot oli myyty tavaroista kuiviin,eikä varastoissa ollut juuri mitään ?

Eräs tukkuri,jonka nimi jääköön mainitsematta,kuuli tästä.Hänpä uskoi toriautojen myyntihommaan ja luotti meihin:Tavaraa tuli Savenmaan pihaan  trukkilavoittain:”Laittakaa autoihin  ne niin pian,kuin saatte ja menkää myymään!”

Taas nytkähti homma eteenpäin ja myyntiä alkoi tulla..Autoja oli Savenmaalla silloin varmaan puolenkymmentä toreilla.

Innostus ja rohkeus kasvoi..kalustoa hankittiin lisää..

Vanhat linjurit olivat toriautojen peruskalustoa :

Jouluksi autoja ajettiin Saven pihaan..

Rekka ja Scania 110..seuraavassa kuvassa oleva sinin rekkaveturi on V.8 moottorilla oleva Mersu..Pojat ristivät sen ”ROMMELIKSI” Mersulla oli ajettu rahtia Kasakstaniin..siinä oli isot polttoainetankit ..kaksi tankkia noin 800 litraa olis mahtunut naftaa..

”KAINARI ” oli ollut Nivalassa,Lauri Mäntylän hevosautona,ennenkuin siitä tehtiin toribussi.Scania  maalattiin ”toripunaiseksi” ja hevosen virtsan hajukin  häipyi vähitellen puulattioista? .Linjurissa harvinainen kattoteline,jossa Lauri varmaan kuljetti kilpakärryjä ..Oli  katolle  hyvä lastata airoja,armeijan suksia,ym pitkää tavaraa..Muistaakseni takaa nousi tikkaat katolle..

Heikki Haikaran albumeista löytyi hienoja valokuvia -90 luvun toriautoista!

Heikki oli armeijan jälkeen torikuskina ja vielä monet vuodet Savenmaalla rakentamassa ja remontoimassa näitä autoja:

Sininen on valmiina..Sininen on vanha Koskilinja Oy:n linjuri Oulusta.Tuli Savenmaan kalustoon v 1994 Jyrki Takkulalta,joka oli ajanut sillä toreja.Auto oli yksi parhaita,mitä meille tuli,oli myös valmiiksi kalustettu toribussiksi,
Scania 111 Viiman korilla oli linja-autofirmojen parasta kalustoa..
Toreille mentiin satoi,tai paistoi..oli kesä,tai talvi!
Armeijan sukset olivat kysyttyjä ! Suksipari on toriautoissa mukana ,vaikka on vielä pyöräkelit ? Ruotsin armeijalta  torimyynnissä olleet  puusukset, olivat ensialkuun yhdestä puusta höylättyjä koivusuksia..Kuvan hickory reunaisia suksia on Savenmaalla vieläkin myynnissä v 2018..Myytyjen armeija suksien määrät ovat jotain käsittämättömiä,mitä -90 luvun alusta asti on Savenmaan kautta Suomeen myyty?

Ruotsin armeijan ylijäämävarastot ovat varmaan  nyt tyhjät näistä suksista..

Armeijan sukset

Mihin on joutuneet SA-armeijan hyvät suomalaissukset?

Juhannuksen aikaan Kainuun toreille menossa,tai tulossa..Reksiterinumeron peruteella OHARI.
Tommi oli jo pikkupoikana torikuskien matkassa Lapissa viikkokausia pitkillä reissuilla.Nyt ,tämän  kuvan oton aikoihin varmaan jo kuskina..

Eskolan Kari on nostanut pihatavarat OHARIN  sisälle ja matka uudelle torille,tai majapaikkaan alkaa..
”OHARIN” takakontissa oli alunperin JANMAR merkkinen aggrekaatti,joka kesti jyskyttää sähkövirtaa  vuodesta toiseen..
Hartolan Koskenniemi oli vuosien ajan majapaikka..aina,kun sillä suunnalla oltiin toreilla.Majapaikan takana on  vuolas virta.Kuultiin,että yksi uimari hukkui virtaan näihin aikoihin..

Halontekokoneitakin vietiin pakettiautoilla toreille..muutam myytiin..

Joulun aikaan oli hautakynttilöitä saavikaupalla..

Kuvassa vasemmalla Lauri Pitkänen,Heikki Haikara,Pasi Eskola,Jari Kukkola,jolla päässään ”Bulalakki”. Hetan Marian markkinoilla norjalainen tyttö,pyöräytti kerran lakkia,osti ja laittoi heti  päähänsä.sattui heti sävy sävyyn ja oli kuin suunniteltu  hänen väreihinsä..

Toriviikko on takana,mutta viikon tapaukset muistellaan..Vasemmalla Ohari,Delta on vielä  legendaarisen Pohjolan Liikenteen väreissä.Kuva otettu Savenmaan pihassa.

Pohjolan Liikenteen linja-autoissa oli vielä 90 luvulla PORONPÄÄ logot..Savenmaan toriautona ollut Delta oli ”Lapin sekajuna”,jossa oli matkustamon takana ,väliseinä ja suuri tavaratila… Koko auto oli pari – .kolme metriä pitempi,mitä muut  linjurit..

.Lähde wikipedia:”Pohjolan Liikenne perustettiin keväällä 1940 valtionyhtiöksi hoitamaan Suomen ulkomaankaupan tarpeita Golfvirran vuoksi ympäri vuoden sulana säilyvän Petsamon Liinahamarin sataman kautta. Itämeren reittiä ei tuolloin voitu käyttää, koska se oli sodan takia miinoitettu. Yhtiön omistajavastuu Suomen valtiolla kuului aluksi kansanhuoltoministeriölle, loppuvuodesta 1940 alkaen kauppa- ja teollisuusministeriölle. Yhtiö hankki käyttöönsä Volvo– ja Ford V8 –kuorma-autoja, joilla se vastasi liikenteestä Pohjoiselta jäämereltäetelään. Yhtiön toimitusjohtajaksi määrättiin kenraali Paavo Talvela.”

Torimiehet oikelta lukien:Veikko Palola.Kari Eskola,Janne Eskola,Pauli Pihlajamaa.Mutta kuka on tuo apumies punaisessa puserossaan? Kuva on Piimätiellä,Karvoskylästä,vanhan putkitehtaan edessä.

Mäntyharjulla,Delta ja Ohari Mäntymotellin pihassa

 

 

Delta oli hienoin toribusiimme,josta pojat otti kuvia paljon…

Delta Lapissa ruska-aikaan..

Yhden toriauton sisustamiseen tarvittiin satoja laatikoita:Kuvan siniset laatikot tulivat Ruotsin armeijan ylijäämävarastoista.

Savukosken Karhunpesän pihassa .Palolan Veikkoa naurattaa;lTämä lähti käyntiin!!
Vierimaan Esko oli monesti samoilla toreilla myymässä pultteja ,auton renkaita ja voiteluaineita..Eskon kanssa oli mukava olla samoissa majoituspaikoissa..

 

 

Ennen -90 luvun loppua on autoja ollut jo kuusi, kaikki vanhoja linja-autoja.

Jouluksi kotiin Savenmaan pihaan Karvoskylälle! Autojen nimet vasemmasta laidasta: Kainari, Sininen, Delta (jonka takaa häämöttä keltainen Romu-Volvo), Ohari ja SM Savenmarkkinat. Takana näkyy Volvo F89 turvekontti päällään.

RANE,joksi kuskit nimesivät tämän Scanian. NBäitten Scanioitten ajokilometrimääriä ei tiedä kukaan..Matkamittarit niistä loppuivat alle ensimmäisin miljoonan kilometrin..   I.Ranua myi tämän Savenmaalle ,auto oli ollut ilotulitusraketti varastona…Pälkäneen remonttimiehet ,Mölsä ja Kaukonen vaihtoivat yön aikana tähän moottorin.Moottori haettiin Enonkoskelta,linjuripurkaamolta..Laatikoisssa on maastopyöriä,joita myytiin vajaan kahden vuoden aikana  noin 1600 kpl..Airot ostettiin Sandströmiltä,Kokkolasta..Airoja meni Suomeen paljon..Ruska lehtiharava oli kovasssa maineessa,mutta on nyt tainnut pudota markkinoilta?

 

Scania 111 on ollut Pohjolan Liikenteen väreissä, kun se tuli Saven torikalustoon Matti Pitkäseltä Kempeleestä. Matti kierteli tällä jauholastissa pitkin Pohjois-Suomen toreja ja oli ristinyt Scaniansa nimellä ”Piirimyyjä”. Auto oli niin pitkä kuin linja-autosta sai tehdä, ja siinä oli peräosassa iso tavaratila. Deltaksi meillä ristitty toriauto sai muilta torifirmoilta lisänimen ”Saven syömähammas”. Deltaan tuli mummot ja vaarit, nekin, jotka eivät uskaltaneet rekan rappuja nousta… Eräs linja-autofirman omistaja (on vieläkin alalla) sanoi näillä Scanioilla Suomen linja-autoliikenteen harjoittajien päässeen nousuun, ja syöneen vielä 2000-luvulla niitä pääomia, jotka 110- ja 111-mallin Scanioilla on tienattu.
Delta oli (Scania 111)oli ollut aikoinaan POHJOLAN LIIKENTEEN ”sekajuna”,jossa oli matkustamon takana iso tavaratila. Matkustajien lisäksi meni rahtitavaraa Ivaloon asti..

P.Töllin arkistosta löytyi kuvia:

Äänekosken torilla  marraskuussa 1998:

Setelit ovat vielä Suomen markoissa..
Hajukuusia piti olla autoissa aina myynnissä..niistä tunnisti toriauton tuoksut
Deltan käytävä oili pitkä ja leveä..vesikierto/patterilämmitys käytävn reunoissa piti lattian sulana..Huomaatko,miten hyvä järjestys autossa  on tälläkin kuskilla!
Täynnä on seinätkin..
Rukkashyllyt piti täyttää ja niitä mnikin..
Mistä tuo kolina tulee?    Deltassa oli ”jalopuu” nuppi vaihdekepissä!

 

Saapa nähä,päästäänkö tällä liikkeelle?

 

..ja päästäänkö ees kotia,kun Golfikin temppuillee!
Sininen ja Delta jää Hirvaskankaalle..ovet lukkoon ja menoksi Nivalaa kohti!
Transitin peräkopissa iloiset miehet tyhjien pahvilaatikoitten päällä..toriviikko on takana ja kohta ollaan kotona…

J.Pudaksen tallentamia kuvia vuodelta 2003 ja 2004:

Rane ja Sininen parkissa Auran keitaalla 13.6.2003
Sininen on illaksi tullut samaan parkkiin..Sininen Scania oli vanha Koskilinjan katuri Oulusta.Savenmaalle auto tuli v 1994 Petri Takkulalta,joka lopetti torihommta tuolloin..

Sininen oli  loistokuntoinen,siinä kaikki toimi ja sillä oli hyvä ajaa..Sivuikkunoita on jo tuon kuvan oton aikoihin paikattu filmivanerilla!

Jos ajoit ja kääntelit  liian lähelle puita,saattoi oksat painaa lasin rikki…

Hookkan on ollut Juhannuksen ajan samassa parkissa..Juhannuksen aikaan on yöt hämäriä Etelässä..
Toribussin käytävlle on tehty yöksi tilaa….
…jotta makuupussit ja retkisängyt mahtuu..Kuskit tehneet ”Hotelli yön” !
Tammikuussa on jo kaikki  autot toreilla..Kuva 14.1. 2004.Tankkin täyteen!

P.Ojalehdon kuvat Deltasta:

Tutut tavarat ,siisti on Torikin..
Tutut tavarat ,siisti on Torikin..

 

Maastopyöriä myytiin tortiautoista vuosina 2004-2005 monta tuhtaa pitkin Suomea..
Maastopyöriä myytiin toriautoista vuosina 2004-2005 monta tuhatta pyörää pitkin Suomea. Paperikoneen viirakankaasta ommeltu HALONKATOKASSI on edelleen kotien suosikkituote!.

 Joskus autoin käytävä oli täynnä asiakkaita..
Joskus auton käytävä oli täynnä asiakkaita..Nyt on käteen osunut hyvä pottukuokka..
Rukkaset ei saa kesken viikon loppua ..

Lumikolat on nostettu käytävälle ..iltapäiväksi uudelle torille ollaan lähdössä..

T.Ojalan kuvia:

Eteenpäin! Eteenpäin! Eteenpäin! Eteenpäin!

Kolmiakselinen puolikas pv,joka oli alun perin Ranuan Ismon torirekka..Ehti olla sähkötarviketorimyyjällä ennen Saven torihommiin tuloa. Runko meni poikki vetopöydän takaa,mutta sekin korjattiin.. Kolmiakselinen puolikas perävaunu, joka oli alun perin Ranuan Ismon torirekka.. Ehti olla sähkötarviketorimyyjällä ennen Saven torihommiin tuloa.
Runko meni poikki vetopöydän takaa, mutta sekin korjattiin..

Esko Palosaaren arkistosta nämä seuraavat kuvat:

Apukuskilla ei ole koti-ikävä!
Rekkamyymälän takaovi..Sininen Volvo F10 tuli Savenmaalle,kun Kärkkäinen uusi torikalustoaan..
Tässä Scaniassa oli MetroTukun merkki hytin seinässä?Missähän lie ollut ennen,kuin tuli Saven toriautoksi?
Komeat on värit,vaikka vanhaa kalustoa,rekka ja veturi!
Toritranssia vedettiin Globe Volvolla viimeiseen toripäivään asti.Tässä kuvassa poseeraa Palosaari nuorempi.Lakselan Kari ajoi tätä monta vuotta..katsastusremontit tehtiin Lapin ja Kuusamon korjaamoilla.Kalusto ei käynyt usein Nivalassa.

Tyhjillä hyllyillä oli turha mennä ”ei oota” myymään!

Kuskilla oli hommaa pakata autoa ja tilata uutta..

Arinat löytyi!
Tori Trans uutena..vuosi on 2001.

AINA EI SAVENMAAN TIE OLLUT ETEENPÄIN NÄIN VALOISA!

Tuuppari oli Helsingin Liikennelaitoksen väreissä silloin,kun  sen  löysin  Heinävedellä olevan talon pihasta?   Heikki Haikara ajoi  Volvon Nivalaan,.jossa se muutettiin toriauton väreihin.  (Kuvan auto  ei  ole  sama,mutta täysin samannäköinen ,kuin meidä Volvo,ennen muutosta!   Kuva otettu YRITYSTEN BUSSIT –  sivustoilta).

Mersu tuli Savenmaan kalustoon Kaustisen Juhanilta..Alunperin oli Jyväskylästä,kuljetusliike Jylhän -,varmaan muuttokuljetuksissa käytetty..siinä oli huopamatoilla vuorattu kontin sisäseinät.TUUPPARI on ryhdissään..(kuva I. Inkeroisen).

Tällä Mersulla Heikki Kauppila oli yöllä tulossa Nelostiellä kohti Nivalaa..Kuormaa oli kattoon asti..Konginkankaalla lähti tienpuolen takarattaat irti ja jarrurummun varaan jäätiin..matka loppui siihen..Onneksi lasti pysyi kyytillä,eikä vanerikopin seinä antanut peiksi..Haikaran HJeikki ja Korpelan Jaakko lähtivät puolen yön jälken Savelta..takapihalta otettiin purkumersusta  takarumpu,pyörän pultit ja varavanteet..Soitin Äänekosken Poliisiin,että saisko sinne  liikenteen ohjausapua? Vastaus oli,että ”heitä on nyt vain kaksi,eikä täältä pääse,kun pitää päivystää..laittakaa vain kolmiota tielle ja hätävilkkuja päälle ”!

Pojat vaihtoivat takarattaat ja jarrurummun Nelostien keskikaistalla ja liikekenne väisteli..Poliisit tulivat aamulla viiden aikaan katsomaan ,kun väänsivät viimeisiä pyöränpultteja kiinni..”Hyvinhän te olette pärjänneet”,kehuivat poliisit..

Eivät olisi kehuneet,jos huonekalukontin vaneriseinät olisi pullottaneet,kun kova ylikuorma painoi  tienpuolen seinää vasten…

Mersun kyljessä oli heikosti näkyvillä sen kuljetusliikkeen nimi,jota auto oli uutena palvellut: O.Jylhä,Jyväskylä!

Saman kuljetusliikkeen autoja näkee Suomen maanteillä..ovat vähän muuttuneet:(kuvattu Nivalan lentokentällä 25.6.2019)

Tuupparin sisäkuva takaa ..talvinen ilma ei tunnu sisällä,kun vebasto toimii..(kuva I.Inkeroisen)

 Tuupparissa on joulutunnelma ..tontut ja kynttilä lyhdyt tiskillä..Tuupparin keulaan piti kantaa pakkasneste – ja lasinpesunesteet,jotta keula pysyi maassa..Moottori oli perässä ja keula kevyt ..(kuva Ilpon kansioista).

Pojilla on torikärryn ratas-,tai rengashuolto menossa .. ulkotulilla  työvalot! Toriautojen perässä oli usein kärry,josta saatiin täyttötavaraa..

FL 10 Volvo tuli Savelle Kärkkäiseltä..Tähän tehtiin koneremontti Oulun RASK koneella..Lopulta veturi päättyi Munsalan hajottamolle,josta tuli osia ,ym..(kuva Ilpon kansiosta).

Iloinen kuski taitaa olla Ilpon velipoika,joka veti Volvolla Rekkaa..Rekka oli paksuilla seinillä ja oli muutenkin raskas puolikasperävbaunu..

Piimätien vanhalta tiilitehtaalta lähti toriautoihin täyttötavraa..Puutoslistat ,joita kuskit lähettivät, kerättiin kahteen,jopa kolmeenkin kertaan viikon aikana..Siniset häkit ovat Nivalan Osuusmeijerin juustovarastoista..

”Lopetetaan jo tämä puhelu,nyt pitää lähteä!”

HOOKKAN,joksi tämä Munsalan hajottamolta ostettu romutukseen menossa oleva sininen Scania oli tuotu Savelle..Nimen pojat antoivat  autolle Håkan nimestä,joka oli Munsalan purkaamon pitäjä..

Hookkanista ja sen kuskista  Hannu Pelosta oli Hesarin ”Työ ja Talous” liitteessä v 2005  koko aukeman juttu.Toimittaja oli Pentti Laitinen.

Kuvia   toriautojen rakentamisesta,ym..

Tämä Scaina on kiertänyt Suomen toreja ensin Ranuan Ismolla,sitten Savinimen veljeksillä,kunnes tämäkin saatiin Saventoriautokalustoon!Scanian ajokilometrejä ei tiedä kukaan.paljonko se on niitä pyörittänyt! Kun homma loppui 2007 joulun alla,oli tämä ”loppuunajettu kuorma-auto ensimmäisten myytyjen joukosssa:Yön mustat miehet tulivat Afrikasta ja veivät noin 30 vuotta vanhan Scanian pois Pohjolan pakkasista kuumiin maihin.. Afrikan pojat joutuivat Hirvaskankaalla pikku kolariin ,mutta eihän niillä mitään siirtokilpiä ollut,vakuutuksesta puhumattakkaan? Poliisit vähän meiltä kysyivät,mutta mitään ei kuulunut ,luovutustodistukset olivat kunnossa..

Torirekan rakentaminen on hyvässä menossa!

On uudet Perstorp  muovilaatikot,ammattikoululla tehdyt reikälevyt seinill..vebaston ilmaputket kiiltävät vielä..

 

Erkillä on homma hanskassa!   Erkki on Scanian ”myymälänhoitajana” ja monessa muussa toriautossa ehti meillä olla..

 

Tämä marjapuuronpunainen rekka oli ensimmäinen puoliperävaumme.Se tuli meille Takkulan Jyrkiltä.Kuka sen alun perin on rakentanut,ei ole minulla muistissa.Vaunu oli raskas…siinä on runko,kuin tukkirekassa..paksu uretaaniseinät pitivät hyvin lämmön sisällä..

Ennenkuin se saatiin torille ja siihen jostain veturi,oli vaunu Tupos Sentterin pihassa välivarastonamme..

SANITAA.vetopyyherullaa meni joka toripäivä iso trukkilavallinen..paperia tuli Piimätien putkitehtaan pihaan joka viikko 6-7 lavallista..Paperin isosta menekistä oli se apu,että sen myyntikatteella yksistään kustannettin  toriautojen ja jakokaluston polttoainekulut!

”Elä nyt vielä Hanski hättäile,kyllä tämä tästä vamistuu,kunhan ehtii!”

Pojat kävivät vielä ammatti- ja peruskoulua..Illat rakennettiin toriautoa..

Viitalan veturina on toinen Clobe Dotter Volvo..

Pankinjohtaja oli ottanut rahoittamansa volvot pankin haltuun..Pyysi ensin mahotonta hintaa..Sitten hän päätti myydä ,ennenkuin lähtee kesälomalle..siihen hätään sitten Savenmaakin joutui ja saimmekin kaksi rekkaveturia sopivasti.

Banaani ennen,tai Ylitornion torilla tapahtuneen tulipalon jälkeen!Vakuutusyhtiö korvasi ja rekka laitettiin palon jälkeen kuntoon..Paloi sisältä mustaksi,mutta ei posahtanut ,koska ei saanut ilmaa,kun ovet olivat kiinni..Olisi ollut iso jysähdys,jos olis mennyt aukomaan ove silloin,kun oli täydessä palossa! (Palomiesten kommentti)

Seinät on maalattu ja täyttö on alkanut …

”On tämä jo mones torirekka,mitä me on Savelle tehty..”

”Mihin laitetaan taskulampun patterit!”

”Kassan lähelle ne siihen toiseen tuli!”

Liha-luusahoja (alemmassa kuvassa) on vieläkin muutama Savenmaa myymälässä v 2017.Varateriä on myös..

Scoottereita ei ollut toriautoissa mukana..niitä tilattiin suoraan myymälästä,kun mainos oli jaettu toripaikkakunnille.. Mopo-osastolla,Savenmaan myymälässä.. 

Tämän FL Volvon ( -95 ) pojat nimitti heti Shipperiksi! Auto on ollut Hollannissa leipä autona ja sen ostimme Mattilan Kuorma-autosta,Turusta!

..On kallein auto,mitä Savelle on koskaan ostettu.Korin sisämitta on 9,8 metriä..Tämä jäi meille jakoautoksi,mutta on nyt ollut monta vuotta seisonnassa..LaITETAAN MYYNTIIN! Mittarissa on vasta 750 tuhatta kilometriä? Se on Volvolle tosi vähän!

Ei toriautoilla paljon kilometrejä päivässä tullut..Lapissa oli vähän pitemmät kirkonkylien  välimatkat..

Kesällä 2002 Juuso Tölli  ajoi Schipperillä  koko kuukauden Lapin toreja,käymättä kertaakaan kotonaan ,Nivalassa..Juuso oli laittanut Volvon ohjaamoon laverin,joka kääntyi  yövuoteeksi..Hotelli maksut  lisättiin palkkaan..Tavaran täydennykset tulivat Korkiakosken Kuljetuksella suoraan torille..

Seuraavat kuvat ovat Juuson albumeista:

Pallastunturin lähellä,Raattamantiellä 7.8.2002
Levin juurella 1.6.2002
Nuorgamiin tulossa,Teno virtaa vieressä..31.8.2002.
Nuorgamin torilla 31.8.2002
Täyteen pakatussa Schipperissä oli kassapöytä perällä.Ovi ja rappuset avattiin perälaudalle..
Frappa Muoniossa 4.7.2001 Veturina on Mersu V 8 moottorilla..Mersun pojat ristivät Rommeliksi..se oli ollut Carco Eskolan ajokkina Kasakztanin linjalla.Rungon kahta puolta oli polttoainetankit ,joihin mahtui liki 800 litraa! Ei tankattu koskaan täyteen torireiteillä?
Torirekan hyllyjärjestystä..
J.Ranuan laittamat värit toribussin kyljissä ovat tyylikkäät..Koppikärry oli hyvä pihatavaran pitopaikka..Samoin täydennystä saattoi pitää enemmän..
Oharin ajokilometrien määrää ei tiedä kukaan..Suomen toreja tämä Scania ehti kiertää ainakin 20 vuotta..

 

Munsalan autohajottamosta ostettu purkukuntoinen Scania,jonka Kaarlelan Pasi,Eskolan Korjaamo,ym sepät muokkasivat toriauton varusteisiin..Hylly-  ja ym muut  sisä-asennukset tehtiin myös näillä pajoilla..

Tästä autosta sai Hesarin toimittaja tehtyä pitkän jutun v 2005 ..

Auton nimi oli HOKAN,Munsalan purkaamon omistajan mukaan..

Heikkisen Erkki kävi Saven pihassa ruiskumaalaamassa monta toriauton kylkeä..

Savenmaan tietokoneella säilyneitä kuvia:

Toreille mentiin pakettiautoilla Nivallasta käsin.Smalla vietiin täyttökuormat.rekast ja toribussit olivat parkissa hyvillä paikoilla ,mihin oli perjantaina jäteyty.. Dukatot olivat hyviä..Kyllä miljoona kilometriä tälläkin,Reimarilla ajettiin..ovet tahtoivat ensinnä loppua.. Toreille mentiin pakettiautoilla Nivalasta käsin. Samalla vietiin täyttökuormat. Rekat ja toribussit olivat parkissa hyvillä paikoilla, mihin oli perjantaina jätetty.
Ducatot olivat hyviä… Kyllä miljoona kilometriä tälläkin, Reimarilla ajettiin. Ovet tahtoivat ensinnä loppua…

Turhia ajoja ei ollut! Joku on käynyt viemässä toriautoille täydennystä… Paluukuormaan on haettu Pataman Keijon soutuveneitä Ähtärin Myllymäestä. Peräkärryn kaapelikela on ollut tulossa Nivalan suviseurakentälle. Kuva on vuodelta 2004.

”Mökki Dukato” oli yksi niistä pakettiautoista,joilla torikuskit lähtivät Savenmaalta sunnuntai-iltaisin ja tulivat viikonlopuksi kotiin..  Auto oli rekisteröity viidelle ja siihen mahtui menomatkalle  toriauton täyttötavaraa ja paluumatkalle tyhjät pahvit,ym roskat..

Pakettiautot,ym  välinkulkuneuvot,saabit,ym siirrettiin aina loppuviikoksi valmiiksi sinne,mihin toriautokalusto jätettiin viikonlopuksi.. Samalla viikolla oli autoja toreilla Utsjoelta Suomenlahden rantapitäjiin..

Tähän,tai ainakin lähes tähän malliin on jäänyt vielä yksi Eskolan Korjaamon kunnostama  vaihdelaatikko,hinta 150 euroa,jos joku tarvitsee..


Yhtiö on investoinut uuteen Vebastoon,jota ollaan asentamassa toriautoon..Vebaston imuilma piti ottaa rekan sisältä,ei ulkoa.Ulkoilmaa imemällä ja lämmittämällä rekka ei lämmennyt,kuin vasta iltapäivällä... Yhtiö on investoinut uuteen Webastoon, jota ollaan asentamassa toriautoon. Webaston imuilma piti ottaa rekan sisältä, ei ulkoa. Ulkoilmaa imemällä ja lämmittämällä rekka ei lämmennyt kuin vasta iltapäivällä…

Tämänlainen käytetty ilmavebasto, HL 90 on yksi tallessa,sen saa ostaa 250 eurolla..

PITKÄSEN LAURI PITI ILTATORIA PELSOLLA,AATOS MEHTÄLÄN PIHASSA VUONNA 1997 20. HUHTIKUUTA. LAURIO EI PALJON HOTEILLESSA YÖPYNYT,VAAN AINA LÖYTYI TUUTAVAPERHEITÄ YMPÄRI SUOMEN,JOISSA LAURILLA OLI YSTÄVÄLLINEN VASTAANOTTO ..
PITKÄSEN LAURI PITI ILTATORIA PELSOLLA ,AATOS MEHTÄLÄN PIHASSA VUONNA 1997 20 PV HUHTIKUUTA.
LAURI EI PALJON HOTEILLESSA YÖPYNYT,VAAN AINA LÖYTYI TUTTAVAPERHEITÄ YMPÄRI SUOMEN,JOISSA LAURILLA OLI YSTÄVÄLLINEN VASTAANOTTO .SEKÄ YÖSIJA…TORIAUTO ON MERSU,JOKA TULI TAHKOLAN JUSSILTA SAVENMAALLE..TÄMÄ TORIMERSU LIIKKUI SALLASTA POSIOLLE SILLOIN TALVEN 1999 HIRMUPAKKASELLAKIN .. (HAUTAJÄRVELLÄ -55 ASTETTA.POKASSA VÄHÄN VÄHEMMÄN)..VEBASTO PYSYI PÄÄLLÄ KOKO MATKAN AJAN,MUTTA JARRUT EIVÄT TOIMINEET.AUTO KULKI KORKEINTAAN 60 KM TUNNISSA,KOSKA SYÖTTÖPUMPPU EI JAKSANUT ANTAA ENEMPÄÄ JÄISTÄ DIESELIÄ..ARKTISEN TORIAUTO MATKAN SALLASTA HAUTAJÄRVEN KAUTTA POSIOLLE AJOI PAAVO MUSTONEN MUHOKSELTA.

T.Ojalan kuvia:

Montakohan miestä on tätäkin rekkaa Suomenmaata pitkin siirrellyt,torilta toiselle? Montakohan miestä on tätäkin rekkaa Suomenmaata pitkin siirrellyt torilta toiselle?

Ilta on tullut..toriekka ja kuski nukkuu.. Ilta on tullut… Torirekka ja kuski nukkuu…

Saven toripojat mittaa,mahtuu tämän kylän Sokoksen parkkipaikalle? Saven toripojat mittaa, että mahtuuko tämän kylän Sokoksen parkkipaikalle.

Kuvat Nivalassa joulun aiokaan 2007,jolloin toriautot laitettiin seisontaan:

Olihan se pitkä roikka,missä Valio on F7 Volvon perässä Olihan se pitkä roikka, missä Valio on F7 Volvon perässä:

Kauko ottaa Valion rappuset alas..
Airi jää Valioon myymään tälle torille ..Kauko lähtee Volvolla naapurikylän  torille ja hakee illalla kärryn mukaansa.Usein siirrettiin jo edellisenä iltana seuraavaan paikkaan…
Mutta Jasperi jäi Mummun kanssa kauppa-apulaiseksi Valioon!

Valio on Laihoniemen FL12 Volvn perässä kevyt kuin pärevakka! Valio on Laihoniemen FL12 Volvon perässä kevyt kuin pärevakka!

Oli niitä hienoja rekkavetureita! Sirkus Sariola ehti reksteröidä muutaman veturin traktoriksi,joita sai autokortittomta pojat ajaa.Laki muuttui,eikä me ehditty siihen.. Oli niitä hienoja rekkavetureita!
Sirkus Sariola ehti rekisteröidä muutaman veturin traktoriksi, joita sai ajokortittomat pojat ajaa. Laki muuttui, eikä me ehditty siihen…

Rekoissa oli hyvä puoli se,että oven sai perälle.Kassa oli oven vieressä,mutta jos ei vepasto toiminut,niin ei kuskia naurattanut sinä päivänä,kun oli -30 pakkasta.. Rekoissa oli hyvä puoli se, että oven sai perälle. Kassa oli oven vieressä, mutta jos ei Wepasto toiminut, niin ei kuskia naurattanut sinä päivänä, kun oli -30 °C pakkasta..

028

Lappi! Siellä toriautot otettiin parhaiten vastaan.. Lappi!
Siellä toriautot otettiin parhaiten vastaan…

Joskus on kiire torille ja kuoppaiset tiet.. Joskus on kiire torille ja kuoppaiset tiet..

TORITRANSSIN seinissä oli loppuun asti venäjänkieliset tekstit.. Vuoden 2002 aikoihin mentiin parilla rekalla, toinen Vaalimaalle, toinen oli Vartiuksessa ja Värtsilässä. Ei päästy tekemään Venäjän kauppaa, vaikka oli Tax Freetkin tarjolla…

Lakselan Kari tällä rekalla viimeksi kiersi Lapissa ja Koillismaalla viimeisenä torivuonna 2007.

032Kari oli taitava rekkakuski, Sirkus Sariolan autoilla ajellut, eikä pahemmin romuuttanut kalustoa. Kuusamossa tehtiin kovia katastusremontteja näihin vehkeisiin…023

038

Viitala on saanut uuden maalin pintaan.Mölsän Jukka ja Kaukonen,Pälkäneen remonttimiehet on vaihtaneet kummankin telin ja siirtäneet ne lähemmäs toisiaan.Telit ,uudet löytyvät romuksi menevistä .. olivat arvelleet,ettei näin vanhoja kukaan hae..

Viitala on saanut uuden maalin pintaan. Mölsän Jukka ja Kaukonen, Pälkäneen remonttimiehet on vaihtaneet kummankin telin ja siirtäneet ne lähemmäs toisiaan. Uudet telit löytyivät romuksi menevistä – olivat arvelleet, ettei näin vanhoja kukaan hae…

Viitala Pietarsaaren torilla  vuosi 1998 ,maaliskuussa .ennen rekan täysremonttia,mikä tehtiin Mölsän Jukan ja Kaukosen pajalla Pälkäneellä …Veturi on Mersu V-8 koneella, jota sanottiin ”ROMMELIKSI ”! Kuka lie pojista sen nimen tälle  antoi,mutta auto oli ollut Eskolan Laurilla Kazakstanin linjalla,ennen torirekan veturiksi joutumista..Dieselitankit olivat liki 1000 litraa yhteensä rungon molemmin puolin..ei niitä uskallettu täyteen laittaa!
Olis ollut polttoainevarkaille liian kovaurakka tyhjentää?  Pudasjärvellä Pirin Korjaamon miehet laittoivat kerrra yön selkään uuden syylärin,kun vanha vuoti kuin seula..Tämä rekanveturi meni Euro Telille,tai Munsalan hajottamolle ja sitä myötä vanhojen kuorma-autojen ”mustaan aukkoon”.

 

Viitalan kassapöytä ja myyntitiski oli keskellä rekkaa.Erikoista oli kattoikkuna,jonka Viitalan Timo lienee laittanut..
Viitalassa oli tehokas vebasto (jos vain sai pysymään päällä?),eikä siinä palelluttu.
Kuvassa näkyy oikealla seinällä vihreä NARUVASTA,joita Lauri Saimanen teki Tervakoskella..Naruvasta oli toriautojen kestotuote ja niitä Saimanen teki tuhansia meille..

Heinäkuinen Keski-Suomen  ilta v 1999..Pojat on löytäneet yöpaikan ja ajaneet rekat parkkiin..Yleensä oli aina vähintään kaksi autoa samalla suunnalla..TUUPPARI

Tuupparissa oli Volvon 89 moottori aivan perällä poikittain!Olipa talviliukkailla  mielenkiintoinen ajettava,kun keula oli kevyesti tiessä kiinni!  Mutta auto hiljainen,ja meluton  ajon aikana;moottorin ääntä ei kuulunut  etuosaan.Pohjoisen katsastusmiehet ihmettelivät VIIMAN koritehtaan rakentamaa  alustaa,jossa oli rautaa kuin tykinlavetissa?  Helsingin mukulakivikaduille tehdyn katurin erikoinen runko otti vastaan katukivetyksen iskut ja auto kulki  hijaisesti ja pehmeästi.

 

Pitkäsen lauri lähti tällä ”pääkallokelillä” Posiolta yötä vasten kohti Taivalkoskea. Vettä satoi jään päälle. Tuupparissa on moottori perässä ja keula on kevyt.

Lauri oli ajanut seisaaltaan ja kurkottanut ratin yli tuulilasia vasten, että saisi vähän eturattaalle painoa, ettei mene mutkassa ojaan..

Haikaran Heka vaihtoi tähän vaihdelaatikon yhtenä yönä Ikaalisissa.

VOIT 2:n kunnossa oleva  puoliautomaattilaatikko on vieläkin myymättä Saven pihasssa Karvoskylässä.

Ei kelvannut EURO Telille Helsinkiin,vaikka kyselevät Volvon osia..Laatikon saa ostaa 500 eurolla….

Tuuppari löytyi Heinäveden sivukylältä?Auto oli maantienvarressa olevan talon pihassa ja näytti tieltä katsottuna niin komialta,että sitä piti ohi ajettaessa pystäyyä tutkimaan.Hinta ei ollut montaa tuhatta markkaa ja ajokuntoinen se oli. Mistä lie tullut Heinäveden korpeen,ei tullut kysyttyä.Mutta Kaivopuiston ja Keskustan väliä sei oli Helsingissä möyrinyt ja puoliatomaatti VOIT II on vaihdelaatikkona.Moottori on perässä ja malli 12. Haikaran heka sen ajoi Nivalaan ja nauroi,etteipä ole mokomalla ajettu.. Tuuppari Volvo oli vm -75 ,siis ETYKIN vuoden .

Tuuppari löytyi Heinäveden sivukylältä. Auto oli maantienvarressa olevan talon pihassa ja näytti tieltä katsottuna niin komialta, että sitä piti ohi ajettaessa pysähtyä tutkimaan. Hinta ei ollut montaa tuhatta markkaa ja ajokuntoinen se oli.
Mistä lie tullut Heinäveden korpeen, ei tullut kysyttyä, mutta Kaivopuiston ja Keskustan väliä se oli Helsingissä möyrinyt ja puoliatomaatti VOIT II on vaihdelaatikkona. Moottori on perässä ja malli 12.
Haikaran Heka sen ajoi Nivalaan ja nauroi, etteipä ole mokomalla ajettu..
Tuuppari Volvo oli vm -75, siis ETYK:in vuoden.

Vuosimallia 1975 (Etykin vuosi) oleva ,Helsingin Rautatieaseman ja Kaivopuiston välisellä  reitillä uutena kulkenut katuri on tullut matkansa päähän ..Vanhojen toriautojen hautausmaa oli Savenmaan kentällä Karvoskylässä.Romumiehet hakivat raadon kerrallaan sulatettavaksi ja uudelleen raudaksi..
OHARIN TARINA SAVENMAALLA ALKOI,KUN KANTOLAN TAUNO OULUNSALOSTA SOITTI,ETTÄ ”OSTA HANSKI TÄMÄKIN TORIBUSSI !  SAAT SEN TAVAROINEEN PÄIVINEEN,JOTEN EI MUUTA KUIN SUORAAN REITILLE” !  OLIN  SILLOIN JUURI  OYS:SSA JA HUOMENNA ON KORVALEIKKAUS. TAUNO PORHALSI  OHARILLA OULUN YLIOPISTOLLISEN SAIRAALAN  ETUOVELLE JA OTTI SAIRAALAPYJAMASSA OLEVAN HARJURIPOJAN  KOEAJOLLE!  SOVITTIIN,ETTÄ KUN TÄMÄ SAIRAALAKEIKKA ON OHI,NIIN TULEMME HAKEMAAN SAVENMAAN TORIAUTOKALUSTOON LISÄÄ VAHVISTUSTA. VUOSI ON OLLUT 1992.

Eskolan Kari oli siirtymässä  kovalla pakkasella Rovaniemeltä kohti Pelloa..Matkan puolivälissä,Raanujärven paikkeilla  loppui ilmanpaine ja jarrut jytkähti päälle?  Kari konttaa auton alla (ilmapussit tyhjänä sinne ei jää liikaa tilaa).Ilmasäiliön tyhjennysnaruun oli kertynyt jäätä ja venttiili oli auennut!

Jääkokkare pois ja matka jatkui Lapin pitkällä taipaleella..

 

Valio-rekka

Jyrki oli pitänyt siinä räystäskourun valmistuskonetta. Rännikouruja oli tehty Jyrkin ”tehtaalla” lähellä Helsinkiä.

Ojalehdon Unto hinasi kärryn Nivalaan ja sanoi tämän olevan paremmassa kunnossa alustalleen, mitä päälleppäin näyttää.

Niin tästä torirekka tehtiin ja hyvä tulikin… Nimeksi tuli Valio, koska kärry oli ollut alun perin Valion maitoautokalustossa.

Vuonna 2008 kun torikalusto ajettiin Savenmaan takapihalle, Valion osti Ilmajoen miehet. Veivät kärryn toisen rekan kyytillä Kittilään Suuri-Kuusikon kaivokselle työmaakopiksi. Viimeksi kärry on nähty Sodankylässä, Annin Baarin pihassa.

003

VOLVO F 7 oli toinen Munsalan autohajottamolta ostettu toriauto. Håkan soitti ja sanoi,että minulla on sinulle täällä semmoinen auto,jonka voit kyllä ihan näkemättä ostaa! Siinä oli uusi tehtaan vaihtomottori,jolla ei ollut ajettu,kuin muuta kymmenen tuhatta km. Kummasti se kuitenkin alkoi muutaman vuoden ajon jälkeen "volvojen tautia" pitää:syyläriin pakkas nousta paine ja puhalsi nesteet pihalle1 Se vain oli kumma,että se ei aina sitä tehnyt? Lujilla se oli,kun Hiirosen Kauko ja k&ni ksikoivat kärryä.. Volvo F 7 oli toinen Munsalan autohajottamolta ostettu toriauto.
Håkan soitti ja sanoi, että minulla on sinulle täällä semmoinen auto, jonka voit kyllä ihan näkemättä ostaa!
Siinä oli uusi tehtaan vaihtomottori, jolla ei ollut ajettu kuin muuta kymmenen tuhatta kilometriä.
Kummasti se kuitenkin alkoi muutaman vuoden ajon jälkeen ”Volvojen tautia” pitää: syyläriin pakkas nousta paine ja puhalsi nesteet pihalle… Se vain oli kumma, että se ei aina sitä tehnyt! Lujilla se oli, kun Hiirosen Kauko kiskoi kärryä…

Hokan sis nimensä Munsalan Autohajottamon Håkan nimisestä omistajasta. Munsalasta hajettiin osia ja renkaita,ostettiin tämän Scanian lisäksi muitakin autoja,joista rakennettiin torimyyntiautoja.. Hokan, Scania 93M, sai nimensä Munsalan Autohajottamon Håkan-nimisestä omistajasta.
Munsalasta haettiin osia ja renkaita, ostettiin tämän Scanian lisäksi muitakin autoja, joista rakennettiin torimyyntiautoja.

Auto oli tullut vakuutusyhtiöltä Munsalan hajottamolle. Se kulki aina vähän kierossa, kun korikin oli pahasti vääntynyt edellisen omistajan ajettua ojaan.

Ennen kuin se maalattiin siniseksi, luki sen kyljessä jonkun eteläsuomalaisen halpakauppaketjun nimi, jota ei ole enää olemassa.

Auton entinen omistaja, joka myös laittoi aina käytetyn auton, sanoi, ettei hän saanut niin hyvää autoa tilalle, kuin mitä tämä oli ennen kolaria…

Tästä autosta Helsingin Sanomien toimittaja Pentti Laitinen teki aukeaman jutun Helsingin Sanomien työ- ja taloussivuille! Kuskina oli jutunteon aikaan Hannu Pelo. Juttu on hieno huomionosoitus Saventoriautojen 15 vuoden hommalle, jota tehtiin vuodesta 1992 vuoden 2007 loppuun!

MaitoVolvo on vielä timmissä kunnossa! Kaija Mäkikangas sillä ajoi ja tyttö pitkin toriautonsa siistissä kunnnossa!

Maito-Volvo on vielä timmissä kunnossa!
Kaija Järvimäkikin sillä ajoi ja se tyttö pitkin toriautonsa siistissä kunnnossa!

Paikallinen Shamanaani,varmaan jossain Lapin torilla? Hyttyshuppuja myytävänä piti olla  jo pihalla laatikoissa hätäisimmille..


Kemin torilla syksyllä 2007.

Saventoriautojen rekoissa Viitala ja Banaani on tyhjennysmyynti käynnissä. Toriautojen nimillä – jotka ovat kuskien, ei isännän antamia – on oma historiansa.

Viitala on keltaisen Scanian perässä.

Kärry tuotiin Kortesjärveltä, mistä käsin sillä oli kierrellyt toreja Viitala-niminen torimyyjä.

Kärryyn tehtiin kovat alustaremontit; vaihdettiin molemmat akselipukit, ym.

Vaunu on jo silloin ollut harvinainen, ei ollut enää montaa liikenteessä, joissa on niitatut seinäpellit…

006

007

Banaani-niminen rekka on alemmassa kuvassa vasemmalla.

Perävaunu sai siitä nimensä, että sillä Teljän kuljetus oli alun perin ajanut banaaneja.

008

Kuvassa olevan ”punaisen” torirekan kärry on ostettu Jyrki Takkulalta, joka oli 1990-luvun alussa yhdessä muitten veljiensä kanssa aloittanut toriautotoiminnan.

Takkulan veljeksiäkin oli aikoinaan omilla autoilla toreilla, ainakin Tero, Jyrki ja Petri.

Savenmaa sai toriautohommaan Takkulan veljeksiltä paljon oppia ja hyviä neuvoja…

009

Ahosen Mylläri on tuonut ”Laihoniemellä” maahantuojilta ja tukkureilta paluukuorman, jota Jarkko purkaa; RutiRexia on jo silloin tuotu Karstulasta. Suksilava on tullut Mikko Keskiseltä.

Laihoniemi on tämän Volvo-yhdistelmän nimi, joka jäi rekan entiseltä omistajalta.

010

Euran torilla syksyllä 2007.
Nivalasta 1960-luvulla Euraan muuttaneet Peltolat ovat tulleet käymään serkkupojan toriautoilla…

005