Kuvia Savelta

 

 PAIMION MAATALOUSKERHO-OPISTOLLA  TULI MONELLE  POJALLE TUTUKSI  MAATALOUSPALVELU OY  NIMINEN KASVINSUOJELUAINE FIRMA.

TORJUNTA-AINEITTEN  KÄYTTÖÖN PEREHDYTTIIN KERHO-OPISTOLLA KAHDEN VUODEN KURSSIN KESTÄESSÄ..KOULUTUS OLI SEN AJAN PARASTA;

”PAIMION POJAT JA TYTÖTKIN”  HALLITSIVAT KÄYTÄNNÖNNÖN KASVINSUOJELUA KIITETTÄVÄSTI..

Keväälllä 1969 kuljetin Maatalouspalvelun torjunta-aineita tällä Triumph Heraldilla.. Myrkyn haju tarttui autoon,eikä lähenyt pois..Pikku lomareissua ei hajut haitanneet,eikä myrkylle altistuttu? Kuva mahdollisesti otettu Ypäjällä,Heikki Uusi-Köllin viljankuivaamon pihassa..

MAATALOUSPALVELUN POHJOISIN ALUEMYYNTIKONTTORI TULI NIVALAAN JO LOPPUVUONNA 1971.TÄSSÄ KOKO MYYYNTIVERKOSTO VUONNA 1973.NIVALAN KONTTORI ON NUMEROLLA 11.  1111973:  

SILLANKORVASSA ALOITETTIIN V 1971 MAATALOUSPALVELUN EDUSTUKSELLA..

Kuvat M.Kivijuuren albumista..

 

Kasvinsuojeluaineitten lisäksi myytiin mm Kajomeri OY:n voiteluaineita! Suomessa uudistetut voiteluöljyt olivat paljon aikaansa edellä..

MONI MUISTAA VIELÄ KOFA PULVERIN JA NÄNNI VOITEEN!

 

Kelater nuolukivet olivat uutta ,vaikka suolaa piti tarjota varsinkin lypsylehmille!
Sillankorvasta muutettiin Karvoskylälle v 1977..Nivala lehti kirjoitti  Putkitehtaaan kaupasta..

Sillankorvassa yritettiin silti pitää ”noutopistettä”

Savella oli tehty  mm konekauppaa..MAATALOUSPALVELUN lisäksi..

Roinaa oli jo v 1977 syksyllä huutokaupattavaksi asti:

Väkeä kertyi niin paljon,että maantien varret oli autoja täynnä..
Huutokauppa alkaa,jännitys kohoaa..
Fordson Majori on kohta löytänyt uuden omistajan..

 

Temmes Kaivurin osti maliskyläinen,menikö Kumpuperälle?
Eskelis Topi,Toivo Eskelinen  oli tuttu ja mieluinen vieras Savenmaalla.Topin MERSUSTA  löytyi korjaamotyökaluja ja niitä ostettiin Topilta ”tukkuhinnoillakin”.
Topi oli myös meklarina,kun pidettiin huutokauppoja Savenmaalla,Karvboskylä entisellä putkitehtaalla..

 

Vuonna 1981 yhteistyö Maatalouspalvelun kanssa päättyi..

Piti perustaa oma yritys ja antaa sille nimi:

Apuna oli edellisen firman nimi..

Tilan nimi on maarekisterissä SAVI. .Nimi oli ollut edelliselläkin firmalla,putkitehtaalla.
Laitettin siis tilan nimi ja sukunimi,Pihlajamaa  yhteen,niin saatiin SAVENMAA  (Kuva Antti Junttilan albumista)
Korkiakosken veljekset  ajoivat Savelta yöt salaojaputkia junavaunuun ja päivät maitoja meijeriin tällä venäläisellä KATZilla..

”Putkella” käytiin töissä melkein ”joka mökistä”.

Oli päätetty työläisten toimesta  perustaa Putkitehtaallekkin  Ammattiosasto:Perustaminen ei ollut helppoa,kun osa työläisistä ei uskaltanut liittyä ammattijärjestöön,koska pelkäsivät, ”etteivät naapurit  lainaa sen jälkeen hänelle hevostaan” ..

Savenmaakin joutui harjoittamaan kuorma-autoilua:

TÄMÄN VOLVON HISTORIA ALKOI,KUN HEIKKISEN ERKIN KANSSA AJELTIIN KEIMOLAAN,JOSSA OLI PURKAAMOLLA VOLVO MYYTÄVÄNÄ. OJALEHDON UNTOLTA OLI OSTETTU MOOTTORIVIKAINEN,SAMANLAINEN 89,JOSSA OLI VAIHTOLAVALAITEET. ERKKI NE SITTEN SIIRSI TÄHÄN JA RAKNTELI TAKALOKASUOJAT,VETOKITA TAISI OLLA JO TULLESSA TÄSSÄ KEIMOLAN MOOTTORIRADAN LÄHELTÄ OSTETUSSA VOLVOSSA. PERÄKÄRRY ON TAINNUT TULLA KOHTA .KOME OY:LLÄ SAARNION KARI SIIHEN AINAKIN ON VETOPUOMIN LAITTANUT. AJO/LEPO AIAT ON TULLOIN OLLEET NIITÄ,MITEN KUSKIA ON VÄSYTTÄNYT,TAI EI.. SIEMENVILJAKUORMA ON PARKKEERATTU LEVÄHDYSPAIKALLE..

Alemmassa kuvassa Laurilan  Jouni renkaan vaidossa Sievin Jokikylällä..ei ollut enään Savelle pitkästi..

SIEMENVILJAKUORMA LÄHDÖSSÄ KOHTI NIVALAA..ETELÄN KOIVUT OVAT JO HIIREKORVALLA..NIVALASSA VASTA OOTELLAAN PELTOJEN KUIVUMISTA. -90 LUVUN LOPULLA SAVENMAALTA JAETTIIN YHTENÄ VUONNA 930 TUHATTA KILOA VIRALLISETI PAKATTUA SIEMENVILJAA..
Putkitehtaan seinään on jo saatu kyltti..savelainen monot jalassa..onko tullut hiihtämästä? (kuva M.Kivijuuren albumista)
Kuva Nivalan Kevätmessuilta..Ajankohta 1980 luvun puolenvälin paikkeilla..

Putkitehtaan hallissa oli monta vuotta Eskolan Korjaamo.Timo rakensi oman hallin Kytöpuhtoon.Savenmaalle tehtiin korjaamon paikalle myymälä..Trasselia myytiin aina siihen aikaan..

Monet tavarat ovat vieläkin tuttuja:

1980 luvulla oli Nivalassa ”POTKULAUTAVILLITYS”,johon oli syypää Savenmaa:

Potkulautoja saatiin haalittua monilta maahantuojilta ja niitä myytiin 1500-1600 kpl!

Karvoskylänkin koululaiset menivät potkulaudoilla kouluun !

Kasvattivat hyvää kuntoa ,silloin ei nyhjötetty netin ääressä..

Toyotan maasturi oli riski vetäjä..Jostain syystä siihen tuli kansivika,joka huomattiin Norjan reissulla:Piti ajaa konepelti raollaan .Vuonojen maan pitkisssä nousuissa ei sekään riittänyt,vaan piti ”puhalluttaa”,kuten hevosta ainakin..TÄMÄN MAASTURIN OTTI TULITIKKUJEN VAIHDOSSA MEILTÄ KAUSTISEN JUHANI.Tulitikut myytiin toriautoissa,joten voimme  sanoa,että maasturi ”poltettiin”..Kansi otettiin irti ja sen hitsasi Kemissä toimiva erikoishitsari..Myöhemmin kansihitsareita on tullut  eri puolille,Nivalassakin on Mäkikangas hitsannut sylinterin kansia..

 

 

Apilaa kasvaa tänäänkin Putkitehtaan savisessa pihassa..Kuva 1980-90 luvulta.Aino ja Vilho Laakkonen korjaavat apilaa ;Lehmille se ainakin maistui..Lampaitakin laakkosilla oli,mutta saattoi apila olla liian väkevää lampaille..

Vanhan putkitehtaan pihaan on nyt  upotettu maalämpöputkisto..Nurmikentät lienevät nyt sitomassa hiiltä saviseen maahan..

Vuonna  1984 TUOMELAN KIINTEISTÖ TULI SAVENMAALLE..SIIHEN SYNTYI MONENLAISTA TOIMINTAA,MM VUOKRALAISIA OLI TALO TÄYNNÄ..

KUVA TUOMELASTA ON VUODELTA 1978. Kiinteistössä  oli noihin aikoihin Helluntaiseurakunna kokoustila.
Kyntäjän tielllä tehdään Nivalan Rauhanyhdistykseen toimitaloa 1960 luvun alussa.Vanha seurahuone on vielä pystyssä,Tuomela on tien toisella puolella..Vuonna 2000 Rauhanyhdistyksen entiseen kiinteistöön muutti Savenmaan kauppa. (kuva M.Taanilan ottama).

Alempi Tuomelan kuva on otettu samoihin aikoihin,koska baarin kyltti on ikkunassa.MARI-BAARI on ollut myös tuossa joskus..

Kirkonkylän läpi menee soratie..