Suvun vanhoja kuvia

Salanteen (Äidin) suvun  kuvia:

-kuvissa on useita,jotka ovat  Herman Salanteen albumeista…

Äidin Isä,Herman Salanne,”Alangon Ukko”

 


Sanna ja Herman Salanteen perhettä:lapset vasemmalta;Eino,Kaisa,Loviisa,Maija,äidin sylissä Laina..Kuvasta puuttuu Toivo,Väinö ja Lempi.
Maija,Kaisa,Loviisa..
Samat sisarukset vasemmalta;Loviisa,Kaisa.Maija
Keskellä  Ukko sylissään pikkupoika (nimi?) ,vieressään Alangon Mummu Sanna Serafia,jonka vieressä vävy,Antti Vuori . Ukon vieressä tytär Maija,Antti Vuoren vaimo,Kyllikki Tuorin äiti.. .
Takana Ilmari Tuori ja vaimonsa Kyllikki,Maijantytär.. Alangon Mummusta ei löytynyt monta valokuvaa.Tässä kuvassa hän  on kukkaset sylissään.. KUVA ON VUODELTA 1947
Alangon Ukko ja Mummu lasten lapsien ympäröimänä Möykkylän pihassa..
Herman Salanteen vierellä hänen vanhin lapsenlapsi Kyllikki,Maijantytär,sekä Katri Lempintytär..

 

22.7.1955 Ukolle tulee vieraita Alankoon..

Eino,Laina,Lempi
Veljekset Toivo ja Väinö (synt 16.4.1904 k.6.6.-26)
Väinö Salanne

 

 

Ukko kirjoittaa kuulumisia Mustialassa opiskelevalle Toivolle..Huomaa postikortin leima HAAPAPERÄ ?
Haapaperän nuoria ..Lempi Salanne kivellä istuu..kuvassa oikealla..
Postikortin kuva on Alangon pihaan johtavalta koivukujalta..
Sama koivukuja vuosikymmeniä myöhemmin..
Soini Johannes Ainasoja. s.12.5.-23. Vanhemmat Kaisa ja Edvad Ainasoja) Soini Ainasoja on kaatunut 26.6.-44 Jatkosodassa.

 

Herman ja Sanna,(os Latikka) Salanteen perhekuva vuodelta 1923,tai -24 (Toivo Salanteen muistin mukaaan).Istumassa vasemmalla Herman Salander vanhempi,poikansa Herman Salanne,puoliso Susanna Serafiina (os. Latikka),vävy Edvard Ainasoja,puoliso Kaisa (os. Salanne),Lempi (myöh. Pihlajamaa).Takana vasemmalta;Loviisa,Eino,Toivo,Laina (myöh. Poikkimäki) ,Väinö. Kuvasta puuttuu yksi Salanteen tytär, Maija Vuori (puoliso Antti Vuori),jonka perhe on asunut tuohon aikaan mahdollisesti  Kärsämäellä.

Herman Salanteen isän,Herman Salanderin isän,torppari Iisak Kustaanpoika Hilbergin (s. 12.10.1798) isä oli sotilas,myöhemmin korpraali Iisak Hilberg (s.4.4.1757, k. 9.10.1882).

Suvun perinnekertomus on,että Iisak Kustaanpoika Hilberg,on  10 vuotiaana poikasena seurannut  Lapuan taistelua kirkon kivikaidan takaa..On mahdollista,että Iisakki on etsinyt isäänsä sotilaiden joukosta..

Salanteen suvun hautajaisissa veisataan usein Lapuan taisteluvirsi virsikirjan virsi 622 (Minä vaivainen vain mato matkamies maan).

Lapuan Kirkon seinän vieressä on vanha taistelun muistokivi :

Lapuan taistelu käytiin kirkon luona 14.7.1808.
Äidin esi-isä ,Kustaa Hilberg on ollut Suomen Sodan sotilas
Herman Salanteen äiti,Loviisa Juhontytär (os.Ojala,synt 3.5.1832 Kannuksessa)
Sakari Topeliuksen valokuva ei ole sattumalta Herman Salanteen albumissa;Matkatessaan v 1891 Lapualta Nivalaan,on Ukko yöpynyt Uudessakaarlebyyssä majatalossa,Topeliuksen syntymäkodin vieressä. Seuraavan yön Ukko on yöpynyt Kannuksessa,äitinsä sukulaisten luona..Ennen Haapaperälle saapumista on yövytty Ylivieskassa,Jaakolan Kestikevarissa,jonka rakennus on vieläkin pystyssä..

Ukko lahjoitti Kuuselaan , tyttärensä Lempin  lapsille  Välskärin kertomukset,kolme osaa (S.Topelius).Kirjat luettiin yhdeksän sisaruksen käsissä loppuun..

Kunnallisneuvos Herman Salanne.Synt.22.7.1870 Lapualla.Kuoli 19.7.1961 Nivalassa.Salanteen muotokuvan maalasi Pentti Koivisto,joka kuvassa…

Puoliso: (Vihitty 3.5.1891 Nurmossa) Sanna Serafia Matintytär Latikka,Salanne,s. 11.5.1871 Nurmo,k.8.11.1953 Nivala

NURMON KIRKKOHerman Salanne,Alangon Ukko,joksi me lapsen lapset häntä kutsuimme,kertoi Harjuripojalle  kesällä 1960:”Kun olin yhyreksän vuoren,niin Seinäjoen Aseman kohoralla oli vain  hirsikasa…”

Alangon Mummun, Sanna Serafian vanhempien hauta Nurmon hautausmaalla. Matti Kustaanp. Pihlajamäki,Latikka s.8.12.1847 Nurmo,k.3.6.1926 Nurmo,Vävy.Talollinen.Puoliso Kaisa Juhont.Latikka s.22.3.1850 Nurmo,k.1,11,1896 Nurmossa. Kuva on Herman Salanteen albumista ja kuvan ajankohta on useita  vuosikymmeniä sitten..Nykyisin Hautausmaa on kaunis ja hyvin hoidettu.Latikan hauta on lähellä kirkkoa. Matti Latikka/Pihlajamäki on samaa sukua nurmolaisten, Euroopan mestaripainijoitten Hermanni ja Kustaa Pihlajamäen kanssa..Hermanni ja Kustaa Pihlajamäen haudat on lähellä tätä, Matti Latikan hautaa Nurmon kirkkomaalla.
Kuvan taakse on kirjoitettu: ”Tässä on kuva isän ruumiin siunaustilaisuudesta Nurmon kirkossa”. Kirjoittaja on varmaan Alangon  Mummu,koska Matti Latikka oli hänen isä.
Äiti on käynyt kansakoulua Karvoskylässä,Marjoniemen koulussa.Äidin lisäksi kuvassa mahdollisesti on myös Tiitus Pukari,Iida Niemi (myöh. Jämsä), Hanna Konttila (Torpan Hanna).
Karvoskylän kansakoulu v 1913
Raudaskylän Opistossa 1925-26.Toivo- enoni mukaan kuvassa vasemmalla on Aino Jaakonaho Oksavalta,Sanna Järviluoma,Lempi Salanteen ja Järviluoman välissä oleva tyttö on Yliniemi (myöh. Rautio).
Lotta valokuvan henkilöt Toivo Salanteen muistiin merkitseminä:Maija Kärki,Ida Jokela,LEMPI SALANNE  (edessä toinen oikealta),Rönkkö,Ida Rautio,Katri Koutonen,Jenni Halmetoja,Lydia Vähäaho,Maikki Kärenlampi,H.E. Olkkonen.
Kuva on Kirkonkylän kansakoulun edesssä.
Toivo Salanne on itse  kirjoittanut antamansa  kuvan taakse:KORSUSSA TALVELLA 1942 1/V.P.31 UHTUALLA ”MYRSKYN” KOMENTOPAIKAN LÄHELLÄ . RYHMÄN KORSU MALVAINEN-UHTUA TIEN VARRESSA..Toivo Salanne osallistui vuosina 1921-22 Karjalan sotaan kaukopartiomiehenä,sekä Talvisotaan JR 40 1 kk komppanian komentoryhmän johtajana..
Äidin viimeinen lähtö kotoa Kuuselasta.Vuosi on 1956.  Ansa hevosen suitsissa Isä.
Isänkin viimeinen  tulikin jo pian,ennen Joulua,äidin kuoleman jälkeen v 1956.

 

EINO SALANTEEN Valokuva-albumista

Eino Salanne s. 26.11.1909.k.29.11.1990

Osallistui Talvisotaan alikersanttina kom.tston kirj. E/11 KTR9

Jatkosodassa  Eino Salanne oli kersanttina kom.tston kirj. au E/111/KTR4

Kuvissa on vain muutamissa merkintä tapahtuma-ajasta,-paikasta.henkilöistä.

Kuvat ovat sellaisenaankin historiaa ajasta,jolloin Suomi kamppaili itsenäisyytensä puolesta..

”Eikä sieltä Kiviniemen kasarmilta kuulu itku,eikä nauru,vain sieltä kuuluu viulunkin soitto ja jääkäripoikien laulu”!                   Kiviniemi 10.12. -30

Kiviniemen kosken ylittävä rautatiesilta.Valokuvasi kesällä 1930 kersantti Marttinen.
Haapajärven Pston komentoryhmän miehiä Polovinassa 24.9.-41.Vsemmalta kirjuri,korpraali Tauno Oja,adjutantti ,luunt. Åke Bäckman,kersantti Eino Salanne. Alemmassa kuvassa;:Syvärillä,syksyllä -41.maassa jo lunta! Saksalaisten ja suomalaisten aseveljeyttä.Kuvassa on nimetty ,Viljo Anttila ja Veikko Ojala.

 

Kapteeni Arvi Sajari 3/KTR4 komentaja
Vasemmlat oikealle:Luutn. Tenhola,res.luutn.Salomaa,res.luutn.Helin,El.lääk. Fredriksson,kapteeni Hilkemaa.res.luutn. Segerrcranz, res.luutn. Seppälä,res. vänr. Piirto.

Muinalan kylää ?
”Pojat tarkastelevat Impilahdella,onko ryssiltä jäänyt kauppaan tupakkaa ja muuta hyvää..”
Impilahden kirkko
Impilahdelta:Venäläisiä naisia ja lapsia..
Toppatakkinen venäläinen,pitkä puuhöylä kädessään.

Säämäjärven rantaa kesällä 1941.
Prääsän mottiin jäänyttä kalustoa kesällä  -41
Miinaan ajanut ”Klim Vorosilov” Prääsästä noin 2 km Petroskoihin päin.

Petroskoin Yliopisto 1.10.-41.jolloin kaupunki vallattiin.
Yliopisto Äänislinnassa,toukokuun 1. päivänä (”Vientatien” varrella?).
Leninin patsaalla Petroskoissa.
Homoravitsin kylää
Luostarinkatu

 

 

 

Salanteen sukua Nivalan Kirkon portailla.Kuva otettu Kyllikki Tuorin 85-vuotissyntymäpäivänä.(Edessä toinen vasemmalta..)