Tulvakuvia Nivalasta

Herman Salanteen albumista;Vuosi on 1922,jolloin on jo Ouuskaupan Nahkimo ollut olemassa.Kuvan puut ovat koivukujaa,joka tulee Similän pappilasta Malisjoen rantaan asti..
Herman Salanteen albumista:Osuuskaupan Nahkimo 1922.Vielä 1950 luvun lopulla Jalmari Kaijala osti kuvassa vasemmalla olevaan varastoon pajun kuorta/parkkia Pappilan puhdon lapsilta..
H.Salanteen albumista ;Nivala kevättulva 1922
H.Salanteen albumista;”Nivala Niemelänkoski 1922″. Kuvan rakennus on Heikkilän mylly,joka on vieläkin paikoillaan..On kerrottu,että kun jääpato tukki Malisjoen Niemelän kohdalla,syösyi tulvavesi Jyrkänlammesta (nykyisen Tokmannin kohdalta) suoraan Nuorisoseuran ohi,Likanotkon ojaa pitkin Pidisjärveen..
Heikkilän mylly kevttulvassa 1990 luvulla (M.Kivijuuren kuva)
Vappu 1931 Nivalan Osuuskaupan Nahkimo Malisjoen tulvan keskellä..
Ruuhessa istuu Johanna Pihlajamaa,seisomassa Emil Pihlajamaa,Jalmari Kaijala
KUOPPASILTA VUODEN 1955 KEVÄÄN TULVAN AIKANA:Hiljattain edesmennyt Aarne Niskala on kertonut setänsä,Oskari Niskalan puhuneen,että vuonna 1905 oli Nivalassa kevättulva,jolloin vesi nousi Similän Pappilasta suoraan Kujalan-  (Onnelan tien päässä) saunan taakse.

Heikki Pesosen albumista peräisin oleva 1955 vuoden tulvakuva,joka on otettu Pesosen tuvan rappusilta: Airoissa Heikki,ruutupuseroinen poika ja veneeseen pyrkjät ovat Kuuselan Seppo ja Vesa.Ilkka  seisoo kädet taskussa..olis mennyt veneeseen,mutta eivät ottaneet….Antti ja Hilja Pesonen toivat kaksi venettä evkkokuormissa Soanlahdelta Nivalaan.Kuvan vene on niistä toinen ja sillä on soudettu Laatokassa..
Kevään 1955 tulvakuva Kuoppatiellä toukokuun lopulla! Auton keulan edessä jäälauttoja,jotka menivät auton alle.Auto kallistui pahasti ja oli lähellä kaatua virran työntäessä sitä ojaa kohti. Ainoa ovi olisi jäänyt alimmaiseksi,jos auto olis kaatunut Kuoppatien luiskaan ..Me Pappilan puhdon pojan kossit nähtiin tuo  tapahtuma ,kun linjuri jatkoi vaarallisen näköistä matkaansa tulvivan Kalajoen yli, (Kuva H. Salanteen albumista).
KIRKOLLE MENOSSA TULVAN AIKAAN.. (M.Kivijuuren)
Kuoppasillalta otetu tulvakuva v.lta 1956.
Kuvan takana leiama HJ.HONKALA Nivala..
M.Taanilan ottama kuva kuokkijasta Kuoppatien varrelta.Kevään -55 Kalajoen tulva on vielä pelloilla,ladot ovat vielä tulvaveden keskellä..
Kuoppasillalta M.Kivijuuren  kuva kirkolle päin..Kuvausvuosi ei tiedossa,mutta monta latoa näkyy,joita ollut enään -80 luvulla..Silta on vuonna 1953 tehty.. 1974 tulvakesänä on rakennettu nykyinen Kuoppasilta.
Heinäkuinen kesätulva 1974,jolloin rakennettiin uutta Kuoppasiltaa (kuva M.Kivijuuri)
Pidisjärven tulvameri ulottui usein lähelle Similän Pappilaa (kuva M.Kivijuuri)
M.Kivijuuren kuva Kuoppatieltä
Kevätulva Malisjoessa Kirkkorannan ja Mantilan kohdalla (kuva M.Kivijuuri). Vähän ennen Kirkkorannan pihassa olevaa Nivalan ensimmäisen kirkon muistomerkkiä ,on ollut Jakokunnan omístama VENEVALKAMA,johon  noustiin Malisjokea pitkin,Kalajoen ylä- ja alajuoksuilta soudetuilla kirkkoveneillä (T.Pihlajamaan selostus)

 

Toivottavasti ei näin pahaa tulvaa Malisjoelle! (kuva M.Kivijuuri ( Vrt M.Salanteen kuvia  vuodelta 1922 Nahkimon rannasta)
..niin kuin vuonna 1982..Ei mikään pikkujoki kevättulvan aikana! Vanha Apteekki ehti nähdä monta nousuvettä..ALEMMASSA KUVASSA JÄÄPADOT SAIRAALAN RANNASSA..VUODEN 1922  kuvien PAPPILAN KUUSIKUJA ON TAUSTALLA (KUVAT M.KIVIJUUREN ALBUMEISTA)

Aittoperän tie on poikki..
Nahkimon rantaa jääpatojen aikaan vuonna 2000 (M.Kivijuuri)

.Keväinen jäidenlähtö voi olla kuin isoissakin jokiuomissa!  M.Kivijuuren kuva Suvannon  (Terveyskeskuksen) luota..

Jäiden lähtö Malisjoesta on aina kerännyt katsojia..
Korpihaan ojan tulva on Koivulehdon pihalle asti
Korpihaan oja on tukossa.
M.Kivijuuren kuvassa näkyy vielä Lanrterin riihi,joka oli Korpihaan tien mutkassa..
Talouskeskus on Mikko Kujalan..
Matti Kivijuuri seuraa Malisjoen tulvaa Heikkilän saunankuistilta..Uutta siltaa ei ole vielä tehty ..